Sladovnícky priemysel v SR je podľa nej príkladom odvetvia
potravinárstva, ktoré je schopné obstáť v zahraničnej konkurencii, robiť
dobré meno Slovensku, a pritom zlepšovať dlhodobo negatívnu obchodnú
bilanciu domáceho agropotravinárskeho sektora. Hoci záujem domácich
sladovní o slovenský sladovnícky jačmeň rastie, na Slovensku sa ho
pestuje stále menej. Za posledných desať rokov osevné plochy klesli o
polovicu, upozornila Shepperd.
Cieľom SZVPS je podľa nej zvýšiť záujem slovenských poľnohospodárov o
pestovanie jarných odrôd sladovníckeho jačmeňa. Na Slovensku je sedem
sladovní, ktoré spracovávajú sladovnícky jačmeň na slad. V roku 2018
prekročila celková výroba sladu úroveň 290.000 ton, čo je doteraz
najviac za posledných desať rokov. Z celkového množstva sladu vyrobeného
na Slovensku potrebujú domáce pivovary približne jednu pätinu. Zvyšok
sa predáva pivovarom do zahraničia.
Shepperd zdôraznila, že pivovarníctvo a sladovníctvo sú jednými z mála
odvetví, ktoré nakupujú väčšinu svojich vstupov od slovenských
dodávateľov. V prípade sladovníctva ide o 88 % vstupov a viac než 70 % z
toho tvoria náklady za sladovnícky jačmeň, v prípade pivovarníctva je
to až 95 % vstupov.
"Vzhľadom na výrazný pokles výmery osevných plôch jačmeňa jarného a
skutočnosť, že približne len 40 % úrody jačmeňa jarného dosiahne
sladovnícku kvalitu, chýba slovenským sladovniam každý rok 50.000 až
100.000 ton sladovníckeho jačmeňa, ktorý musia dovážať zo zahraničia,"
povedal viceprezident SZVPS Tomáš Ševčík. Na zachovanie
konkurencieschopnosti slovenských sladovní na svetových trhoch je podľa
jeho slov potrebné posilniť pestovanie jačmeňa jarného na Slovensku.
Z dôvodu klimatickej zmeny, ktorej dôsledkom je aj nedostatok
rovnomernej vlahy v pôde, sa podľa Ševčíka šľachtitelia, pestovatelia a
spracovatelia snažia nájsť riešenia aj v nových odrodách a formách
sladovníckeho jačmeňa či nových agrotechnických postupoch. "V posledných
rokoch sa v rámci tejto spolupráce napríklad úspešne testuje vysievanie
jačmeňa jarného na jeseň v južných regiónoch Slovenska. O tieto
výsledky a skúsenosti sa navzájom delíme a aj takýmto spôsobom sa
snažíme zvýšiť záujem o pestovanie sladovníckeho jačmeňa na Slovensku a
zabrániť tomu, aby sladovnícky jačmeň mizol z našich polí," dodal
Ševčík.